Tegoroczny XIX Międzyszkolny Konkurs Przedmiotowy z Zakresu Żywienia Człowieka dotyczył tematu „Coraz bliżej kuchni roślinnej” i odbył się pod hasłem „ Świat warzyw i owoców”.
Rozpoczęcia konkursu dokonała p. dyr. Joanna Zielińska w towarzystwie p. Iwony Kacy, dyrektora Delegatury Łódzkiego Kuratorium Oświaty w Kutnie, p. wicedyrektor Małgorzaty Gładysiak i kierownika kształcenia praktycznego – p. Julity Ryś.
Zasadnicza część konkursu polegała na rozwiązaniu testu obejmującego zestaw pytań z zakresu towaroznawstwa i zastosowania w gastronomii owoców i warzyw, podawania przekąsek oraz diet bezmięsnych.
I miejsce w tej kategorii zajęła Wiktoria Styrt z Zespołu Szkół Ponadpodstawowych Nr 2 Centrum Kształcenia Zawodowego im. Tadeusza Kościuszki w Łowiczu. II miejsce zdobyła Katarzyna Gołębiewska z Zespołu Szkół Zawodowych Nr 2 w Kutnie, a na III miejscu znalazł się Jakub Lubowiecki z Zespołu Szkół Ponadpodstawowych Nr 1 w Łęczycy.
Dla urozmaicenia spotkania uczestnikom konkursu zaproponowano część praktyczną, polegającą na wykonaniu przekąski zimnej bez użycia mięsa i przetworów mięsnych. Należało wykonać zestaw kanapek z surowców przygotowanych przez organizatorów. W skład zestawu wchodziły m.in. sery wykonane przez p. Agnieszkę Rzepnikowską z firmy Serowa Pasja Dodajmy, że surowce nie były uczniom wcześniej znane. W konkursie „Kanapki, kanapeczki…” uczniowie startowali w zespołach dwuosobowych. Najwyżej zostały ocenione kanapki wykonane przez Klaudię Sekurę i Jakuba Lubowieckiego z Zespołu Szkół Ponadpodstawowych Nr 1 w Łęczycy. Na drugim miejscu znaleźli się uczniowie Katarzyna Gołębiewska i Jakub Jóźwiak z Zespołu Szkół Zawodowych Nr 2 w Kutnie. III miejsce zajęły natomiast Wiktoria Styrt i Zuzanna Gasińska z Zespołu Szkół Ponadpodstawowych Nr 2 Centrum Kształcenia Zawodowego im . Tadeusza Kościuszki w Łowiczu.
W dalszej części konkursu odbyła się degustacja wyrobów cukierniczych sponsora konkursu, firmy T.D.J. Ozdowscy sp.j., potraw wykonanych w ramach konkursu oraz serów firmy Serowa Pasja prowadzonej przez absolwentkę szkoły p. Agnieszkę Rzepnikowską.
Zwieńczeniem konkursu było spotkanie z absolwentem naszej szkoły p. Tomaszem Tarkowskim, dyrektorem F&B restauracji Concordia Design w Poznaniu. Zaproszony gość wygłosił prelekcję Działania i założenia restauracji przyszłości.
Szczególnym akcentem spotkania było wyrażenie wdzięczności p. Tadeuszowi Ozdowskiemu , który od ponad 20 lat umożliwia nam realizację idei Janusza Korczaka, głoszącej, że dzieci rodzą się ze skrzydłami, a nauczyciele pomagają je rozwijać. Gdyby nie wsparcie p. Tadeusza Ozdowskiego organizacja Międzyszkolnego Konkursu Przedmiotowego z Zakresu Żywienia, koordynowanego przez p. Ewę Żydowo i p. J. Andrzejewską, nie byłaby możliwa.
Dziękujemy serdecznie naszym absolwentom za wsparcie organizacyjne konkursu, jego uczestnikom oraz uczniom, którzy zajęli się obsługą kelnerską (Julia Kamińska, Gabriela Sikorska, Magdalena Maczunder, Oliwia Frontczak), fotograficzną ( Oliwia Dymowska) oraz nagłośnieniem ( Bartosz Sobczyk) konkursu.