Projekt „Rozwój kompetencji zawodowych młodych techników” w ramach programu Erasmus +

1 maja 2024 roku grupa 30 uczniów Technikum Zawodowego: technik hotelarstwa, technik żywienia i usług gastronomicznych i technik technologii żywności zakończyła praktyki zawodowe na greckiej Krecie w ramach projektu „Rozwój kompetencji zawodowych młodych techników”, który dofinansowany był ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego Plus (EFS+) w zakresie programu Fundusze Europejskie dla Rozwoju Społecznego (FERS) 2021-2027.

To był cudowny czas, który minął bardzo szybko, ale w pamięci młodzieży pozostaną piękne wspomnienia związane z odwiedzanymi miejscami i poznanymi ludźmi, zaś zdobyte umiejętności zawodowe pozostaną z uczestnikami projektu na całe życie.

Technicy hotelarstwa wykonywali zadania związane z rezerwacją usług dla gości hotelowych, realizowali zadania związane z procedurą check-in i check-out oraz rozliczali pobyt gościa w hotelu.

Technicy żywienia i usług gastronomicznych w greckich restauracjach przygotowywali posiłki, a następnie serwowali je gościom. Specjalnością była sałatka grecka i suvlaki.

Technicy technologii żywności natomiast nadzorowali produkcję wyrobów spożywczych, poznawali sposoby magazynowania wyrobów gotowych i przygotowywali je do dystrybucji oraz obsługiwali maszyny i urządzenia, które są stosowane w produkcji wyrobów spożywczych.

Podsumowanie projektu „Rozwój kompetencji zawodowych młodych techników” w ramach programu Erasmus +

W czasie uroczystości z okazji Święta Patrona Szkoły kierownik kształcenia praktycznego Julita Ryś dokonała podsumowania tegorocznego projektu „Rozwój kompetencji zawodowych młodych techników” w ramach programu Erasmus+, który dofinansowany był ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego Plus (EFS+) w zakresie programu Fundusze Europejskie dla Rozwoju Społecznego (FERS) 2021-2027.

 Wszyscy uczestnicy projektu otrzymali certyfikaty oraz krótko zrelacjonowali miesięczny pobyt na greckiej wyspie Kreta. Grecka muzyka i sałatka grecka, którą częstowano zgromadzonych gości, choć na chwilę przywróciły niesamowite wspomnienia