W dniach 08-09.04.2022r. gościliśmy w naszej szkole utalentowanego kucharza Daniela Jakubca, który przeprowadził warsztaty kulinarne dla młodzieży oraz nauczycieli. Ich temat przewodni to: „Wykorzystanie metody sous vide oraz syfonu ISI”. W piątek młodzież przygotowała przepyszną roladę hekele, której mogli skosztować zaproszeni na tę okoliczność uczniowie ze Szkoły Podstawowej Nr 5 i Publicznej Katolickiej Szkoły Podstawowej.
Tego samego dnia, po południu, wiedzę i umiejętności poszerzali nauczyciele. Dla nich kucharz Daniel Jakubiec przeprowadził warsztaty na temat: „Atrakcyjne trendy w kuchni profesjonalnej”. Przy współpracy z zaproszonym gościem przygotowano pyszne potrawy: tatar z polędwicy podwędzanego, ceviche z dorsza, krewetki z quacamole, stek wołowy sous vide z palonym ziemniakiem, sosem z Madery, puree z batata.
Daniel Jakubiec gościł również w murach naszej szkoły w czasie Drzwi Otwartych. Opowiadał odwiedzającym nas uczniom o zawodzie kucharza. Przygotowywał też razem z młodzieżą przekąski: karczek wolno gotowany z sałatką z pikli i sosem ciemnym oraz mus pomarańczowy z owocami.
Uczniowie i nauczyciele uczestniczący w warsztatach otrzymali dyplomy, natomiast pan Daniel Jakubiec, goszczący w naszej szkole już po raz trzeci, z rąk pani Dyrektor Joanny Zielińskiej przyjął podziękowania i skromny upominek. Jednocześnie zapewnił, że to nie ostatnia wizyta w „Troczewskim”.
Głównym koordynatorem imprezy była pani Emilia Durka wspierana przez nauczycieli przedmiotów zawodowych.