Karol Okrasa w Zespole Szkół Zawodowych Nr 2 im dr. A Troczewskiego w Kutnie

Z wielką przyjemnością gościliśmy 21. 11. 2025 r. w Zespole Szkół Zawodowych Nr 2 im. dr. A. Troczewskiego w Kutnie wspaniałego , empatycznego człowieka, mistrza kulinarnego Karola Okrasę – osobowość telewizyjną i jednego z najpopularniejszych szefów kuchni w Polsce. Pan Karol Okrasa to profesjonalista i perfekcjonista, który znajduje czas, by pomagać młodym ludziom, dzielić się swoją wiedzą i doświadczeniem. Jego droga zawodowa może być inspiracją – jako najmłodszy w historii hotelu Bristol objął zaszczytne stanowisko szefa kuchni w prestiżowym miejscu na Krakowskim Przedmieściu, z sukcesem poprowadził swój pierwszy program telewizyjny „Kuchnia z Okrasą”(nagroda im. Mieczysława Orłowicza), potem przyszedł czas na „Smaki czasu z Karolem Okrasą” czy na prowadzony do dzisiaj program telewizyjny w TVP „Okrasa łamie przepisy”. Karol Okrasa jest także jednym z założycieli „Fundacji Szefów Kuchni”, której celem jest propagowanie kultury stołu w Polsce i poza jej granicami. Obecnie prowadzi autorską kuchnię w hotelu InterContinental w Warszawie i jak zawsze po mistrzowsku łączy polskie smaki z nowoczesnymi inspiracjami. Spotkanie, nad którego przebiegiem czuwali nauczyciele naszej szkoły było podzielone na dwa etapy. W pierwszej części pan Okrasa odpowiedział na wiele pytań zadawanych zarówno przez naszą młodzież, jak i przez zaproszonych uczniów z kutnowskich szkół podstawowych (ze szkół nr 4, 5 i 7). Pytania dotyczyły tematu prelekcji: „ Jak pasja stała się zawodem”. Szkoły podstawowe wysłuchały również prezentacji pt. „ Świadome jedzenie- Europejski przepis na zdrowie”, przygotowanej z okazji Europejskiego Dnia Zdrowego Gotowania i Żywienia i zorganizowanej przez nauczycielki: panią Aleksandrę Zielińską i panią Izabelę Brodę. Druga część spotkania przebiegała w atmosferze inspirującej rywalizacji. Zadanie polegało na wykonaniu przez uczniów Troczewskiego potraw w konkursie zatytułowanym ”Chicken Challenge”. Potrawy były przygotowywane pod okiem pana Karola Okrasy, a następnie oceniane i nagradzane przez jury w składzie Mistrz Karol Okrasa , p. Joanna ZIelińska- dyrektor szkoły , p. Emilia Durka i p. Karina Karasińska-Pirowska .Oto wyniki konkusu: I miejsce -„ Rolada knelowa z sosem cytrynowo-miętowym i purée paprykowo-dyniowym”,wykonanie : Justyna Brzezińska, Emilia Wojtczak; opiekun: pani Monika Ziębińska. II miejsce -„ Pieczona pierś z indyka podana na piedestale gruszkowym w towarzystwie flambirowanego sosu śliwkowo-żurawinowego oraz energetycznego purée marchewkowego”,wykonanie: Michalina Lempke, Amelia Grochulska; opiekun: pani Aleksandra Zielińska. III miejsce – ex aequo „ Filet z kurczaka w szafranowym sosie i gruszkowe purée z chipsami z czerwonego buraka” i wykonanie: Wiktoria Wlazińska, Mateusz Lach opiekun: pani Izabela Broda. III miejsce- ,,Perliczka z farszem gryczano- jabłkowym, kremem z pietruszki i sałatką z rukoli i granatem; wykonanie : Amelia Trzcińska i Mateusz Olczak opiekun: pani Agnieszka Mularczyk. To dla nas był ogromny zaszczyt gościć, Mistrza Karola Okrasę w jury naszego konkursu. Do zobaczenia .