W dniu 11.10.2013 r. uczniowie klasy IV TZ Kucharz: Jakub Kacprzak i Mateusz Nowicki wzięli udział w III konkursie kulinarnym dla szkół gastronomicznych z terenu województwa łódzkiego pt. „Tradycyjne Smaki Regionu”.
Uczniowie przygotowywani przez p. Annę Sujecką i Emilię Durkę zdobyli I miejsce oraz wyróżnienie za najlepszy smak przystawki „Anielski Smak rogalika nadziewanego szynką, ogórkiem, papryką i serem”. Nagrodą za zdobycie pierwszego miejsca są dwa bilety na wycieczkę w Alpy i Dolomity ufundowane przez Biuro Turystyczne Fun-Tomas; zestaw profesjonalnych noży firmy „Stalgast”. Oprócz wyżej wymienionych nagród uczniowie zostali zaproszeni na warsztaty do p. Carlosa Gonzalesa-Tejery, na których będą mogli pogłębiać wiedzę kulinarną. Życzymy uczniom dalszych sukcesów.
Celem konkursu było promowanie produktów wytwarzanych tradycyjnymi metodami na terenie woj. łódzkiego, stanowiących element dziedzictwa kulinarnego naszego regionu i element tożsamości społeczności lokalnych przy jednoczesnej aktywizacji uczniów szkół gastronomicznych. Konkurs składał się z dwóch etapów. Pierwszy etap polegał na przygotowaniu przepisów na danie główne i przystawkę z wykorzystaniem przynajmniej jednego z produktów wpisanego na Listę Produktów Tradycyjnych albo produktów nagrodzonych Tygielkiem Smaku lub Tyglami Smaków z poprzednich edycji konkursu.
Drugi etap to przygotowanie potraw podczas finału, który odbył się 11.10.2013 w Łodzi podczas VI Targów Naturalnej Żywności. Jako danie główne uczniowie przygotowali „ Filet z gęsi owsianej z Bogusławic pieczony z dodatkiem świeżych śliwek, podawany z królewskimi placuszkami skropionymi sosem śliwkowo- cynamonowym”. Na przystawkę zaproponowali „Pieczone rogaliki nadziewane roladkami z szynki wieluńskiej z lagi uzupełnione kawałkami ogórka, papryki i sera”.Element tuszki- pierś z gęsi potrzebną do przygotowania dania głównego szkoła otrzymała od Kutnowskich Zakładów Drobiarskich „Exdrob” S.A., za co dziękujemy.