Miniony piątek upłynął w „Troczewskim” pod znakiem kulinarnych zmagań. Tego dnia bowiem miała miejsce VI edycja Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz. W tym roku odbył się on pod hasłem: „Wariacje kulinarne z rybami w roli głównej”. Jest to ogólnopolski konkurs organizowany przez Izbę Rzemieślniczą oraz Małej i Średniej Przedsiębiorczości w Katowicach oraz Zespół Szkół Spożywczych w Zabrzu, a jego celem jest przede wszystkim rozwijanie i pogłębianie wiedzy oraz umiejętności uczniów kształcących się w zawodzie kucharz. Turniej został zorganizowany przez nauczycieli z ZSZ Nr 2 w Kutnie (koordynatorem działań była Emilia Durka).
W skład jury weszli: Iwona Kaca – dyrektor Delegatury Łódzkiego Kuratorium Oświaty, Julita Ryś – kierownik kształcenia zawodowego oraz Mistrz kulinarny Daniel Jakubiec – właściciel Kulinarnej Szkoły by Daniel Jakubiec, Chef Kamil Kamorski – szef kuchni Sali Bankietowej Magnolia oraz Chef Piotr Szarwas – kucharz z restauracji Rondo.
Sześcioro uczestników turnieju z Łodzi, Wielunia i Kutnia świetnie poradziło sobie z testem teoretycznym i sprawdziło swoje umiejętności kulinarne, wykonując trzy porcje dania zasadniczego zgodnie z tematem konkursu.
Niekwestionowanymi zwycięzcami okazali się uczniowie szkoły goszczącej uczestników turnieju. Marcel Kanas i Ewelina Gontarek z „Troczewskiego” zajęli odpowiednio pierwsze i drugie miejsce, zaś na najniższym stopniu podium uplasował się uczeń z Zespołu Szkół Nr 1 z Wielunia. Marcel podał łososia w sosie teriyaki na postumencie z ogórka i cukinii w towarzystwie fondant ziemniaczanego z wyrazistym sosem, natomiast Ewelina przygotowała polędwicę z dorsza podaną na puree dyniowym w towarzystwie sosu cytrynowo-miętowego.Wszyscy uczestnicy rywalizacji otrzymali nagrody i dyplomy, podziękowania trafiły również do nauczycieli, pod kierunkiem których młodzież doskonaliła swoje umiejętności.
Uczniowie Zespołu Szkół Zawodowych Nr 2 im. dr. A. Troczewskiego w Kutnie rozpoczną teraz przygotowania do etapu ogólnopolskiego, w którym stawką jest zwolnienie z części teoretycznej egzaminu zawodowego.