7 maja 2022 roku nasza szkoła już po raz drugi otworzyła swoje drzwi na ósmoklasistów. Odwiedzający nas goście mieli okazję zapoznać się z ofertą edukacyjną „Troczewskiego” oraz poznać jej bazę dydaktyczną.
W nowym roku szkolnym do istniejących od dawna kierunków w Technikum Zawodowym: technik hotelarstwa, technik eksploatacji portów i terminali, technik technologii żywności, technik żywienia i usług gastronomicznych oraz w Branżowej Szkole I Stopnia: kucharz i logistyk dodano nowy kierunek w BS – sprzedawca.
Młodzież naszej szkoły oprowadzała swoich młodszych kolegów po poszczególnych pracowniach przedmiotowych, w których prezentowano określone kierunki kształcenia, a także opowiadała o osiągnięciach naszych uczniów, wycieczkach, wolontariacie, praktykach zawodowych oraz stażach zagranicznych.
Tego dnia gościliśmy w murach naszej szkoły jej absolwenta – Kamila Kamorskiego, który jest szefem kuchni w Sali Bankietowej i Hotelu „Magnolia”. Młodzież wspólnie z zaproszonym gościem przygotowała przepyszne dania, których mogli skosztować nie tylko ósmoklasiści: mus z kalafiora, macerowanego łososia, lody z prażonym rabarbarem, ziemię czekoladową, ciasto cygaretkowe i wiele innych.
Warsztaty z szefem kuchni to dla naszych uczniów kolejna, cenna lekcja kulinarna. Szczególne podziękowania należą się właścicielom „Magnolii” za zasponsorowanie produktów potrzebnych do przygotowania pysznych dań.