W dniach 2-3 listopada 2022r. uczniowie klasy III BS I stopnia Ewelina Gontarek i Marcel Kanas wzięli udział w drugiej edycji ogólnopolskiego konkursu kulinarnego „Bitwa na drobiowe smaki”. Jest to projekt o charakterze non-profit, sfinansowany w 100% z Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego.
Konkurs składał się z dwóch etapów. Pierwszego dnia rywalizacji uczniowie przygotowali zupę i danie główne z wykorzystaniem drobiu. Były to: ZUPA KREM Z POMIDORÓW I PIECZONEJ PAPRYKI, WZBOGACONA PRIMĄ WITAMINOWĄ, PODANA W TOWARZYSTWIE PIERSI Z KURCZAKA oraz GALANTYNA Z KURCZAKA PODANA W AKSAMITNYM JUSIE Z DROBIU W TOWARZYSTWIE PUREE Z CHRZANEM NADWARCIAŃSKIM I WYRAZISTEGO PESTO Z BURAKA.
Dzięki tym potrawom nasi uczniowie trafili do pierwszej szóstki i kolejnego dnia przygotowywali już nieznane sobie potrawy, w których musieli użyć trzech obowiązkowych produktów (pierś z kurczaka i udo, kaszanka, ser). Ewelina Gontarek i Marcel Kanas przygotowali pierożki z kaszanki podane na jusie z kurczaka w towarzystwie roladki nadziewanej piersią i wyrazistego puree z dyni.
Jury konkursowe, do którego należeli wykwalifikowani kucharze, m.in. Łukasz Konik, Marcin Soból, Robert Biernacki, Artur Wawer, przyznało naszej drużynie I miejsce. Ewelina i Marcel otrzymali medale, dyplomy, nagrody rzeczowe i, co najważniejsze, będą reprezentować nasze województwo w etapie finałowym w Warszawie.