1 marca 2013 roku w Zespole Szkół Zawodowych Nr 2 im. dr. A. Troczewskiego w Kutnie odbył się XI Międzyszkolny Konkurs z Zakresu Żywienia Człowieka na temat Wartość odżywcza owoców i warzyw i ich zastosowanie w technologii gastronomicznej.
W konkursie wzięły udział zespoły z następujących szkół:
1. Zespół Szkół Mechanizacji Rolnictwa im. Bohaterów Walk nad Bzurą w Piątku
2. Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 2 Rolnicze Centrum Kształcenia Ustawicznego im. Tadeusza Kościuszki w Łowiczu
3. Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 1 w Łęczycy
4. Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 3 im. Władysława Stanisława Reymonta w Łowiczu
5. Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Poddębicach
6. Centrum Kształcenia Praktycznego w Łęczycy
7. Centrum Kształcenia Praktycznego w Piątku
8. Zespół Szkół Rolnicze Centrum Kształcenia Ustawicznego w Sochaczewie
9. Gostynińskie Centrum Edukacyjne
10. Zespół Szkół Zawodowych Nr 2 im. dr. A. Troczewskiego w Kutnie.
1 marca 2013 roku w Zespole Szkół Zawodowych Nr 2 im. dr. A. Troczewskiego w Kutnie odbył się XI Międzyszkolny Konkurs z Zakresu Żywienia Człowieka na temat Wartość odżywcza owoców i warzyw i ich zastosowanie w technologii gastronomicznej.
W konkursie wzięły udział zespoły z następujących szkół:
1. Zespół Szkół Mechanizacji Rolnictwa im. Bohaterów Walk nad Bzurą w Piątku
2. Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 2 Rolnicze Centrum Kształcenia Ustawicznego im. Tadeusza Kościuszki w Łowiczu
3. Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 1 w Łęczycy
4. Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 3 im. Władysława Stanisława Reymonta w Łowiczu
5. Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Poddębicach
6. Centrum Kształcenia Praktycznego w Łęczycy
7. Centrum Kształcenia Praktycznego w Piątku
8. Zespół Szkół Rolnicze Centrum Kształcenia Ustawicznego w Sochaczewie
9. Gostynińskie Centrum Edukacyjne
10. Zespół Szkół Zawodowych Nr 2 im. dr. A. Troczewskiego w Kutnie.
W części teoretycznej uczniowie mieli do rozwiązania test z zakresu technologii gastronomicznej i podstaw żywienia. Pytania związane były z tematyką konkursu. Drugi konkurs „Sałatkowe wariacje” polegał na zespołowym przygotowaniu sałatki własnej kompozycji.
Zwycięzcami konkursu na temat: „Wartość odżywcza owoców i warzyw i ich zastosowanie w technologii gastronomicznej” zostali:
I miejsce – Łukasz Węgielnik z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Poddębicach
II miejsce – Ewelina Izydorczyk z tej samej szkoły
III miejsce – Justyna Malejka z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 2 Rolnicze Centrum Kształcenia Ustawicznego im. Tadeusza Kościuszki w Łowiczu.
Laureaci konkursu otrzymali nagrody książkowe i dyplomy ufundowane przez sponsora konkursu p. Tadeusza Ozdowskiego. Wyniki konkursu zespołowego „Sałatkowe wariacje”
I miejsce – reprezentacja Zespołu Szkół Zawodowych Nr 2 im. dr. A. Troczewskiego w Kutnie,
II miejsce – reprezentacja Centrum Kształcenia Praktycznego w Łęczycy,
III miejsce – reprezentacja Centrum Kształcenia Praktycznego w Piątku.
Na uczestników konkursu czekały dodatkowe atrakcje. Odbyły się warsztaty z zakresu carvingu przygotowane i przeprowadzone przez p. Beatę Mońka , p. Anetę Bożewską wraz z młodzieżą z Rolniczego Centrum Kształcenia Ustawicznego w Sochaczewie. Po degustacji wykonanych sałatek, tortu i wyrobów cukierniczych sponsora konkursu rozpoczęły się warsztaty z barmaństwa klasycznego. W świat soft drinków wprowadził nas pan Dariusz Kosiorek – Master Bartender z Poznańskiej Akademii Barmanów . Młodzież poznała techniki sporządzania moktajli – czyli klasycznych drinków w wersji bezalkoholowej. Pina Colada, Margarita, Cosmopolitan czy Mojito na bazie soków, syropów, owoców smakowały wszystkim wyśmienicie. Ostatnim punktem w programie konkursu był pokaz barmański w stylu flair w wykonaniu p. Bartosza Baranowskiego z Zielonej Góry.
Z rozmów z uczestnikami konkursu i opiekunami wynika, że konkurs należy uznać za bardzo udany, atrakcyjny, obfitujący w różne atrakcje. Serdeczne podziękowania kierujemy w stronę pana Tadeusza Ozdowskiego, któremu bliskie są sprawy edukacji młodzieży i potrzeby szkoły. Dziękujemy także p. Dariuszowi Kosiorkowi i Bartoszowi Baranowskiemu z Poznańskiej Akademii Barmanów za uświetnienie konkursu poprzez warsztaty i pokaz barmański.