Kolejny sukces naszej uczennicy3 lutego 2014r. w Krakowie odbył się konkurs barmański Calvados Nouvelle Vogue 2014, którego celem było wyłonienie uczestników międzynarodowej edycji tego konkursu we Francji.
W zmaganiach wzięło udział 24 uczniów szkół gastronomicznych rekomendowanych przez Stowarzyszenie Polskich Barmanów oraz 31 barmanów profesjonalistów zrzeszonych w SPB. Naszą szkołę w konkursie reprezentowała Monika Wróblewska z klasy II TZ – technik hotelarstwa. Zadaniem uczestników było skomponowanie long drinka na bazie Calvadosu, likierów i syropów Monin oraz soków Tymbark. Zawodnicy sporządzali swoje napoje w czterech porcjach. Dodatkowym utrudnieniem dla uczniów było przygotowanie dekoracji w formule „open space”, czyli pod czujnym okiem jurorów oraz widzów i w ograniczonym czasie (15 minut).
Jury techniczne składało się wyłącznie z doświadczonych Master Bartenderów SPB, który oceniali technikę wykonania zgodnie z obowiązującymi zasadami pracy konkursowej na międzynarodowych zawodach barmańskich. W jury degustacyjnym zasiedli również barmani stowarzyszeni w SPB, którzy oceniali smak, zapach i wygląd napojów. Monika przygotowała drinka o nazwie Lazurowa Hipnoza. Napój mieszany składał się poza Calvadosem z likierów Hipnotiq i kasztanowego, syropu Curacao Bleu, soku z cytryny. Napój był szprycowany Schweppes bitter lemon. Nasza reprezentantka znalazła się w nagrodzonej czołówce. Zajęła 6 miejsce zdobywając 91 punktów. Najwyższa nota konkursowa to 97 punktów. Dekoracja drinka została doceniona przez sędziów. Monika otrzymała nagrodę specjalną za najładniejszą dekorację konkursu, ufundowaną przez firmę Bareq. Monice gratulujemy sukcesu. Życzymy powodzenia w kolejnych konkursach.
REPETITIO MATER STUDIORUM EST. Powtarzanie jest matką nauki, uczenia się długie, mozolne ćwiczenia wykonywane w ramach przygotowania do konkursu przynoszą efekty. Przyrost umiejętności manualnych Moniki został zauważony przez sędziego technicznego, który oceniał jej pracę na poprzednim konkursie w Warszawie, a także w Krakowie.