Monika Wróblewska uczennica klasy III TZ – technik hotelarstwa reprezentowała naszą szkołę w zmaganiach finałowych drugiej edycji Monin Cup Junior Poland 2014. W konkursie uczestniczyło 28 najlepszych młodych barmanów ze szkół gastronomiczno – hotelarskich z całej Polski.
Zawodnicy zobowiązani byli do przygotowania dwóch własnych receptur:
• Koktajl bezalkoholowy (long drink) – oparty na produktach firmy Monin
• Koktajl bezalkoholowy (long drink) – wykonany techniką blenderowania składników z lodem.
Dodatkową konkurencją, do której przystępowali wszyscy zawodnicy, był blind test. Praca za barem była oceniana indywidualnie przez sędziego technicznego ze Stowarzyszenia Polskich Barmanów. Każdy koktajl podlegał także ocenie degustacyjnej metodą włoską przez wyłonione jury. Zawodnicy dysponowali 7 minutami na wykonanie 4 powtórzeń long drinka. Przed wyjściem na scenę w czasie 15 minut w formule otwartej wykonywali dekorację drinków.
Blind test polegał na odgadnięciu nazw syropów Monin, które były reprezentowane w 6 przeźroczystych kieliszkach. Kryterium wyboru stanowiły smak, zapach i kolor. Za każdy odgadnięty produkt zawodnik otrzymywał 1 punkt. Nadmienić należy, że firma Monin produkuje ok. 150 różnych smaków syropu. Czas tej konkurencji wynosił 2 minuty. W sumie Monika wywalczyła 93 punkty co stanowi V punktację konkursu. Monika uczestniczyła w kilku konkursach barmańskich zajmując w nich zawsze czołowe miejsca. Gratulujemy kolejnego sukcesu i życzymy powodzenia w kolejnych edycjach konkursów. Przygotowaniem Moniki do konkursu zajęła się p. Ewa Żydowo.