Kulinarny sukces uczniów „Troczewskiego”

W dniu 11.02.2022 r. w Zespole Szkół Ponadpodstawowych nr 3 w Łowiczu odbyły się wojewódzkie eliminacje V Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz. W  eliminacjach uczestniczyło 8 reprezentacji z  pięciu szkół :  Powiatowego Zespołu Szkół nr 2 im. Marii Dąbrowskiej w Sieradzu, Zespołu Szkół Gastronomicznych w Łodzi,  Zespołu Szkół nr 1 w Wieluniu, Zespołu Szkół Ponadpodstawowych nr 3 w Łowiczu oraz Zespołu Szkół Zawodowych nr 2 im. doktora Antoniego Troczewskiego w Kutnie. 

Celem konkursu  było kultywowanie polskich tradycji kulinarnych, upowszechnianie i wzbogacanie wiedzy oraz umiejętności zawodowych uczniów kształcących się w Branżowej Szkole I Stopnia.

W inauguracji uczestniczyli Starosta Łowicki – Marcin KosiorekWicestarosta Łowicki – Piotr Malczyk oraz Dyrektor Wydziału Kontroli i Zarządzania Jednostkami w Starostwie Powiatowym w Łowiczu Ilona Wężowska. 

Zespół Szkół Zawodowych nr 2 im. doktora Antoniego Troczewskiego w Kutnie reprezentowali Martyna Kopańska i Piotr Giziński – uczniowie III klasy Branżowej Szkoły I Stopnia. Do konkursu przygotowywała  uczniów Emilia Durka – nauczyciel przedmiotów zawodowych. Eliminacje konkursowe były podzielone na dwie części. Pierwsza polegała na rozwiązaniu testu  obejmującego materiał z przedmiotów zawodowych z trzech lat nauki. Uczniowie „Troczewskiego”  zdali go perfekcyjnie. Natomiast druga część to wykonanie dania głównego dotyczącego tematu „ Tradycyjne potrawy śląskie na stuletnim zabrzańskim stole”. Uczniowie również do tej części sumiennie się przygotowali w szkole, wielokrotnie gotując i ulepszając swoje danie.                                                                                                                           

Reprezentacja „Troczewskiego” zajęła  najwyższe miejsca na podium: 

Martyna Kopańska –  I miejsce  za danie o nazwie „ Flambirowana roladka wołowa, podana na piedestale królowej polskich jarzyn w towarzystwie sosu musztardowo-miodowego z pietruszkowymikluskami         guminowymi”                                                                                                                                                                                               Piotr Giziński – miejsce II za  „ Śląskie niebo podane w towarzystwie sosu witaminowo-imbirowego z koperkową ciapkapustą i niespodzianką ogórkową”.

Oboje zakwalifikowało się do kolejnego etapu – już ogólnopolskiego. 

Uczniowie walczą przede wszystkim o zwolnienie ich z pierwszej części egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe, ale  nie tyko. Są to młode osoby, kochające sztukę kulinarną i szukające wciąż nowych inspiracji do przygotowywania przepysznych dań. 

Uczniowie prócz dyplomu i zakwalifikowania się do etapu ogólnopolskiego otrzymali również inne rzeczowe nagrody np. blender, mikser, książki, słodycze i gadżety. 

Gratulacje i życzenia sukcesu w kolejnym ogólnopolskim etapie!

Dodaj komentarz