4 listopada 2022 roku uczniowie klas I TZ technikum hotelarstwa oraz I TZ technik żywienia i usług gastronomicznych udali się na wycieczkę przedmiotową do Poznania. Celem wyjazdu były warsztaty pod nazwą Kreatywna kuchnia roślinna w restauracji Concordia Taste. Młodzież, pod kierunkiem szefa kuchni, korzystając z nowoczesnego sprzętu, wykonanła humus i falafel.
Drugą część warsztatów stanowiło spotkanie z sommelierem, który przedstawił uczniom mity dotyczące wina, technologię produkcji win białych, czerwonych, musujących oraz serwis poszczególnych rodzajów tych trunków, łącznie z szablowaniem. Oczywiście młodzież wina nie smakowała, ale mogła je poznać i ocenić, korzystając ze zmysłu wzroku i węchu.
Zwieńczeniem pobytu w Concordia Taste był lunch. Szczególne podziękowania kierujemy w stronę pana Tomasza Tarkowskiego, absolwenta naszej szkoły, a obecnie dyrektora F&B w Concordia Design, za umożliwienie realizacji warsztatów w tej nowoczesnej restauracji. Wyrazy wdzięczności należą się również załodze restauracji, która przygotowała i prowadziła warsztaty.
Opiekę nad młodzieżą sprawowały: p. Joanna Andrzejewska, p. Monika Żuber, p. Danuta Maj i p. Ewa Żydowo.