Warsztaty kulinarne w poznańskiej restauracji Concordia Taste

4 listopada 2022 roku uczniowie klas I TZ technikum hotelarstwa oraz I TZ technik żywienia i  usług gastronomicznych udali się na  wycieczkę przedmiotową do Poznania.  Celem wyjazdu były warsztaty pod nazwą Kreatywna kuchnia roślinna w restauracji Concordia Taste. Młodzież, pod kierunkiem szefa kuchni, korzystając z nowoczesnego sprzętu, wykonanła humus i  falafel. 

Drugą część warsztatów stanowiło spotkanie z sommelierem, który przedstawił uczniom mity dotyczące wina, technologię produkcji win białych, czerwonych, musujących oraz serwis poszczególnych rodzajów tych trunków, łącznie z szablowaniem. Oczywiście młodzież wina nie smakowała, ale mogła je poznać i ocenić, korzystając ze zmysłu wzroku i węchu. 

Zwieńczeniem pobytu w Concordia Taste był lunch. Szczególne podziękowania kierujemy w stronę pana Tomasza Tarkowskiego, absolwenta naszej szkoły, a obecnie  dyrektora F&B w Concordia Design, za umożliwienie realizacji warsztatów w tej nowoczesnej restauracji. Wyrazy wdzięczności należą się również załodze restauracji, która przygotowała i  prowadziła warsztaty.

Opiekę nad młodzieżą sprawowały: p. Joanna Andrzejewska, p. Monika Żuber, p. Danuta Maj i p. Ewa Żydowo.

Dodaj komentarz