W dniach 8 i 13 listopada 2014r. odbyły się pierwsze zajęcia kursu piekarniczo – cukierniczego w ramach projektu „Kształcenie zawodowe kluczem do sukcesu”. W programie uczestniczy 8 uczniów z klas trzecich technikum – E. Brelińska, K. Kamorska, M. Zamerski, Ł. Żakieta, Ł. Kruczkowski, N. Antczak, A. Radke, D. Jędrzejewski, którzy chcą poszerzyć wiedzę, nabyć i doskonalić umiejętności z zakresu produkcji piekarniczo – cukierniczej. Kurs prowadzi mgr inż. Elżbieta Olejniczak.
Główny cel kształcenia to przygotowanie teoretyczne uczniów z zakresu technologii produkcji cukierniczej i piekarskiej oraz przygotowanie praktyczne uczniów w zakresie:
- rozróżniania, oceny jakości i przydatności surowców, dodatków do żywności
- do produkcji piekarskiej i cukierniczej,
- posługiwania się dokumentacją technologiczną oraz korzystania z receptur cukierniczych,
- obsługiwania urządzeń stosowanych w produkcji cukierniczej,
- sporządzania półproduktów i gotowych wyrobów cukierniczych oraz wybranego asortymentu pieczywa pszennego i mieszanego.
Podczas zajęć uczniowie zapoznali się z prezentacją multimedialną dotyczącą zagadnień związanych z bazą surowcową, procesami technologicznymi w produkcji piekarniczo – cukierniczej, podstawowym sprzętem i urządzeniami oraz przepisami BHP wykonywali następujące ćwiczenia:
ĆWICZENIE 1: ocena jakościowa surowców, przygotowanie półproduktów oraz wyrób produktu – Tort włoski.
ĆWICZENIE 2: dobór sprzętu i urządzeń do produkcji cukierniczej, ocena jakościowa surowców, przygotowanie półproduktów oraz wyrób produktu – Sernik pomarańczowy na blacie czekoladowo – kawowym.
Sposoby realizacji programu poprzez stosowanie szerokiej gamy surowców, dodatków do żywności oraz przygotowanie różnorodnych półproduktów cukierniczych, dobieranie interesujących ćwiczeń praktycznych motywują uczniów do pracy i systematycznego udziału w zajęciach oraz dają poczucie satysfakcji z przygotowanych wyrobów. Uczniowie solidnie i chętnie wykonują wszystkie zadania i ćwiczenia.