W dniach 25-27.04.2022 w Zabrzu odbył się V Ogólnopolski Turniej na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz zorganizowany przez Izbę Rzemieślniczą oraz Małej i Średniej Przedsiębiorczości w Katowicach oraz Zespół Szkół Spożywczych w Zabrzu. Do konkursu przystąpiło trzynastu uczniów z całej Polski wyłonionych w trakcie eliminacji wojewódzkich.
Konkurs polegał na przygotowaniu zakąski i dania zasadniczego na temat „Tradycyjne potrawy śląskie na stuletnim zabrzańskim stole”. Ocenie jury podlegały: pomysłowość, smak, kreatywność, zgodność z tematem przygotowanych potraw, ale też inwencja twórcza w czasie serwowania potraw oraz higiena i bezpieczeństwo pracy.
Naszą szkołę reprezentował Piotr Giziński, uczeń klasy III BS I stopnia kucharz, który zajął wysokie piąte miejsce. Piotrek, przygotowany do turnieju przez panią Emilię Durkę, nauczyciela przedmiotów zawodowych, zaserwował zakąskę „Hekele otulone zołzą” oraz danie zasadnicze „Śląskie niebo podane w towarzystwie sosu witaminowo-imbirowego z koperkową ciapkapustą i niespodzianką ogórkową”.
Warto nadmienić, że uczeń świetnie poradził sobie także w części sprawdzającej jego wiedzę teoretyczną, co było możliwe dzięki pracy jego oraz nauczycieli przedmiotów zawodowych w ciągu trzech lat nauki. Nagrodą dla Piotra były zarówno nagrody rzeczowe: książka, sprzęt kulinarny i blender, ale także zwolnienie z pierwszej części egzaminu zawodowego.
Udział w konkursie pozwolił Piotrkowi poszerzyć jego umiejętności i wiedzę kulinarną, a dla naszej szkoły jest to ogromne wyróżnienie. Serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów.