Wyjazd studyjny „Śliwkowy Szlak”

  W dniach 19-21 marca panie Monika Ziębińska i Mariola Dębowska wzięły udział 
w wyjeździe studyjnym po województwie małopolskim zorganizowanym przez Urząd Marszałkowski Województwa Łódzkiego. Podczas wyjazdu jego uczestnicy zwiedzili wiele ciekawych obiektów, takich jak „Dwór w Korzennej”, Zagroda w Pacanach, Osada Młyńska czy Winnica Nowizna. Celem wyjazdu było zapoznanie się z lokalnymi produktami, poznanie tajników przetwarzania surowców, w tym suszonej śliwki. Bardzo inspirująca była wizyta w firmie owocowo warzywnej „Carpatina”, która zajmuje się produkcją i przetwórstwem owoców 
i warzyw na rozmaite przetwory i potrawy. Liofilizatory to tylko jedne z wielu nowoczesnych urządzeń do suszenia produktów spożywczych. Uczestnicy wyjazdu wzięli też udział w warsztatach, podczas których tłoczyli olej, wytwarzali płatki owsiane oraz dekorowali ciasteczka wielkanocne. Ostatnim punktem programu była wizyta w 
Winnicy Nowizna, która leży na malowniczym wzgórzu Pogórza Rożnowskiego z widokiem na Beskidy: Wyspowy i Sądecki. Przedsiębiorstwo zajmuje się prowadzeniem winnicy, parku linowego, uprawą winorośli oraz hodowlą danieli. Poza tym oferuje także noclegi oraz usługi gastronomiczne. Potrawy regionalne przygotowywane są według tradycyjnych przepisów, z wykorzystaniem przede wszystkim produktu lokalnego. Głównym ich składnikiem jest śliwka – zarówno surowa, jak i suszona.

Dodaj komentarz