W dniu 11.02.2022 r. w Zespole Szkół Ponadpodstawowych nr 3 w Łowiczu odbyły się wojewódzkie eliminacje V Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz. W eliminacjach uczestniczyło 8 reprezentacji z pięciu szkół : Powiatowego Zespołu Szkół nr 2 im. Marii Dąbrowskiej w Sieradzu, Zespołu Szkół Gastronomicznych w Łodzi, Zespołu Szkół nr 1 w Wieluniu, Zespołu Szkół Ponadpodstawowych nr 3 w Łowiczu oraz Zespołu Szkół Zawodowych nr 2 im. doktora Antoniego Troczewskiego w Kutnie.
Celem konkursu było kultywowanie polskich tradycji kulinarnych, upowszechnianie i wzbogacanie wiedzy oraz umiejętności zawodowych uczniów kształcących się w Branżowej Szkole I Stopnia.
W inauguracji uczestniczyli Starosta Łowicki – Marcin Kosiorek, Wicestarosta Łowicki – Piotr Malczyk oraz Dyrektor Wydziału Kontroli i Zarządzania Jednostkami w Starostwie Powiatowym w Łowiczu Ilona Wężowska.
Zespół Szkół Zawodowych nr 2 im. doktora Antoniego Troczewskiego w Kutnie reprezentowali Martyna Kopańska i Piotr Giziński – uczniowie III klasy Branżowej Szkoły I Stopnia. Do konkursu przygotowywała uczniów Emilia Durka – nauczyciel przedmiotów zawodowych. Eliminacje konkursowe były podzielone na dwie części. Pierwsza polegała na rozwiązaniu testu obejmującego materiał z przedmiotów zawodowych z trzech lat nauki. Uczniowie „Troczewskiego” zdali go perfekcyjnie. Natomiast druga część to wykonanie dania głównego dotyczącego tematu „ Tradycyjne potrawy śląskie na stuletnim zabrzańskim stole”. Uczniowie również do tej części sumiennie się przygotowali w szkole, wielokrotnie gotując i ulepszając swoje danie.
Reprezentacja „Troczewskiego” zajęła najwyższe miejsca na podium:
Martyna Kopańska – I miejsce za danie o nazwie „ Flambirowana roladka wołowa, podana na piedestale królowej polskich jarzyn w towarzystwie sosu musztardowo-miodowego z pietruszkowymikluskami guminowymi” Piotr Giziński – miejsce II za „ Śląskie niebo podane w towarzystwie sosu witaminowo-imbirowego z koperkową ciapkapustą i niespodzianką ogórkową”.
Oboje zakwalifikowało się do kolejnego etapu – już ogólnopolskiego.
Uczniowie walczą przede wszystkim o zwolnienie ich z pierwszej części egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe, ale nie tyko. Są to młode osoby, kochające sztukę kulinarną i szukające wciąż nowych inspiracji do przygotowywania przepysznych dań.
Uczniowie prócz dyplomu i zakwalifikowania się do etapu ogólnopolskiego otrzymali również inne rzeczowe nagrody np. blender, mikser, książki, słodycze i gadżety.
Gratulacje i życzenia sukcesu w kolejnym ogólnopolskim etapie!