6 grudnia 2023 r w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Warszawie odbyła się ósma edycjaOgólnopolskiego Konkursu Barmańskiego Monin Cup Junior. Nasi uczniowie regularnie rywalizują o „złoty shaker” z uczestnikami z całej Polski, sprawdzając przy tym swoje umiejętności. W tym roku nasza reprezentantka, Wiktoria Banasiak z klasy II TZ technik hotelarstwa, przygotowała autorski koktajl Pink rose. Koktajl zostałwykonany na bazie syropów sponsora konkursu – firmy Monin. Syropy Spice Mango oraz Pumpkin nadały mu korzenny, lekko ostry smak. O różowym kolorze koktajlu zadecydowała odrobina grenadyny. Koktajl uzupełniły sok jabłkowy nieklarowany oraz świeżo wyciśnięty sok z limonki. Dekoracja nawiązywała do tematu konkursu „Artistic Fusion” i różanej nazwy drinka. Przygotowania do konkursu odbyły się pod okiem p. Ewy Żydowo. Występ Wiktorii był bardzo udany. Z dużym opanowaniem, zręcznie i rytmicznie wykonała cztery porcje long drinka osiągając najwyższą notę za technikę. Pink Rose otrzymał nieco słabsze noty w ocenie degustacyjnej (aromat), co spowodowało, że konkurs zakończyliśmy na 8. miejscu. Udział w konkursie był rewelacyjnym doświadczeniem. To nie tylko okazja do podszlifowania umiejętności barmańskich, ale również ogromne źródło wiedzy i inspiracji. Gratulujemy Wiktorii i p. Ewie Żydowo