Dnia 04.12.2023r. w mury „Troczewskiego”, z programem informacyjno-szkoleniowym z zakresu jakości mięsa drobiowego „Stawiam na drób”, zawitał znany kucharz Marcin Budynek. Pomysłodawcą, organizatorem i koordynatorem powyższego projektu jest Związek „Polskie Mięso” przy wsparciu Akademii Kulinarnej Marcina Budynka. Jego głównym celem jest objęcie profesjonalnym szkoleniem uczniów wybranych szkół gastronomicznych z zakresu jakości mięsa drobiowego oraz przeprowadzenie instruktażu z zakresu obróbki technologicznej tego mięsa.
Pierwsza część warsztatów to prelekcja wygłoszona przez Marcina Budynka, której wysłuchała młodzież „Troczewskiego”. Druga zaś to szkolenie praktyczne dwudziestu wybranych uczniów, którzy przygotowywali dania z drobiu pod czujnym okiem mistrza i jego asystentów: Mateusza Poniatowskiego i Kamila Babkowskiego. Wykonanie potraw odbywało się na oczach zaproszonych gości – uczniów szkół podstawowych z Kutna, Gołębiewka, Krośniewic i Sierakówka. Uczniowie uczestniczący w projekcie otrzymali certyfikaty i upominki.
Warto wspomnieć, że miniona wizyta Marcina Budynka w murach „Troczewskiego” nie była pierwszą, ale też na pewno nie ostatnią. Koordynatorem warsztatów była Emilia Durka oraz nauczyciele przedmiotów zawodowych: Monika Gasik oraz Mariola Dębowska. Podziękowania należą się też nauczycielom prezentującym uczniom szkół podstawowych kierunki kształcenia w naszej szkole: Beacie Michałkiewicz, Elżbiecie Olejniczak, Annie Sujeckiej, Ewie Żydowo i Monice Olczak. O wystrój stołówki zadbała Karina Karasińska-Pirowska.