W dniach 19-21.04.2023r. Ewelina Gontarek i Marcel Kanas, uczniowie klasy III BS kucharz I Stopnia, uczestniczyli w eliminacjach do finału ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Bitwa na drobiowe smaki 2”. Konkurs trwał 3 dni i odbył się w Instytucie Kulinarnym Transgourmet w Warszawie. Głównym celem rywalizacji było rozwijanie umiejętności kulinarnych oraz kreatywności uczniów szkół gastronomicznych, zaś w komisji konkursowej zasiadali wybitni szefowie kuchni. W konkursie uczestniczyła młodzież z piętnastu szkół z całej Polski, więc dużym osiągnięciem było pokonanie na pierwszym etapie przedstawicieli ośmiu placówek i wejście do ścisłego finału, co stało się możliwe dzięki przygotowanym przez Ewelinę i Marcela daniom: przystawce (DRÓBKA FASZEROWANA NAGAWSKIM JABŁKIEM OTULONA BOCZKIEM PODANA W TOWARZYSTWIE SOSU MIODOWO-ŻURAWINOWEGO), zupie (ZUPA KREM Z POMIDORÓW I PIECZONEJ PAPRYKI, WZBOGACONA PRIMĄ WITAMINOWĄ, PODANA W TOWARZYSTWIE PIERSI Z KURCZAKA) i daniu głównemu (GALANTYNA Z KURCZAKA PODANA W AKSAMITNYM JUSIE Z DROBIU W TOWARZYSTWIE POLENTY I WYRAZISTEGO PESTO Z BURAKA). Trzeci dzień rywalizacji przyniósł najwięcej emocji, bowiem zadaniem uczniów było przygotowanie przystawki zimnej, gorącej i dania głównego na bazie czterech produktów wskazanych przez jury: kapusty, szparagów, kaszy i kurczaka. Ewelina i Marcel nie stanęli na podium, ale godnie reprezentowali województwo łódzkie i naszą szkołę, za co otrzymali nagrody rzeczowe i książki. Uczniowie przygotowywali się do konkursu pod okiem pani Emilii Durki. Szkoła składa szczególne podziękowania firmie Profilpas.