W dniach 25-27.04.2023 w Zabrzu odbył się VI Ogólnopolski Turniej na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz. Wzięło w nim udział zaledwie 9 uczniów wyłonionych w trakcie eliminacji wojewódzkich z całej Polski. Ogromnym wyróżnieniem dla naszej szkoły była obecność na nim uczniów klasy III BS I stopnia – Eweliny Gontarek i Marcela Kanasa. Konkurs składał sie z dwóch części: teoretycznej, wymagającej rozwiązania testu oraz praktycznej, polegającej na przygotowaniu zakąski i dania zasadniczego na temat „Wariacje kulinarne z rybami w roli głównej”. W jury zasiadali wybitni szefowie kuchni, ale też losowo wybrani nauczyciele, a wśród nich pani Emilia Durka, która przygotowała uczniów do turnieju. Ocenie podlegały: kreatywność, smak, zgodność przygotowanych potraw z tematem konkursu, ale również serwowanie potraw według inwencji twórczej uczestnika, higiena i bezpieczeństwo pracy w trakcie wykonywania zadań. Dania przygotowane przez Marcela Kanasa (zakąska: ceviche z tuńczyka, danie zasadnicze: łosoś w sosie teriyaki podany na postumencie z ogórka i cukini w towarzystwie fondant ziemniaczanego z wyrazistym sosem)
zapewniły mu bardzo wysokie drugie miejsce, Ewelina Gontarek (zakąska: pstrąg wędzony położony na złocistym opłatku otulony sosem awokadowym, danie zasadnicze: polędwica z dorsza podana na puree dyniowym w towarzystwie sosu cytrynowo-miętowego) uplasowała się na miejscu siódmym. Oprócz nagród rzeczowych i możliwości udziału w dowolnym szkoleniu kulinarnym uczniowie „Troczewskiego” zdobyli najcenniejszą nagrodę – zwolnienie z części pisemnej egzaminu potwierdzajacego kwalifikacje w zawodzie kucharz. Laureatom konkursu serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów.