XLVI Olimpiada Wiedzy o Mleku i Mleczarstwie jest już historią…

W dniach 13 – 15 marca w Zespole Szkół Zawodowych Nr 2
im. dr.  A. Troczewskiego w Kutnie odbyła się XLVI Olimpiada Wiedzy o Mleku i Mleczarstwie. Olimpiada niezmiennie od 46 lat cieszy się wielkim zainteresowaniem wśród uczniów. Młodzi pasjonaci mleczarstwa przez trzy dni współzawodniczą  nie tylko o nagrody i prestiż,ale przede wszystkim mają niepowtarzalną okazję, aby pogłębić swoją wiedzę z zakresu technologii mleczarstwa oraz spotkać się z uczniami z innych szkół z terenu całej Polski.

Olimpiada Wiedzy o Mleku i Mleczarstwie ma zasięg ogólnopolski. Jest organizowana
dla uczniów kształcących się w zawodach technik technologii żywności i technik przetwórstwa mleczarskiego. Przebiega ona, zgodnie z regulaminem, w trzech etapach. Po pierwszym teście z zakresu wiedzy o mleku i mleczarstwie do ścisłego finału zakwalifikowało się 35 uczniów.
W kolejnych etapach finaliści walczyli o jak najlepsze pozycje zarówno indywidualnie, jak i drużynowo, pisząc kolejno test obejmujący zagadnienia z technologii żywności oraz rozwiązując projekt dotyczący technologii mleczarstwa. Ostatnim etapem Olimpiady była część ustna.

W zawodach wzięło udział 45 uczniów z 12 szkół z całej Polski. Do „Troczewskiego” przyjechali uczestnicy z: Zespołu Szkół Spożywczych w Bydgoszczy, Zespołu Szkół Zawodowych im. Stanisława Staszica w Wysokiem Mazowieckiem,  Zespołu Szkół Ponadpodstawowych nr 2 Rolnicze Centrum Kształcenia Zawodowego w Łowiczu, Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego i VIII LO w Toruniu, Zespołu Szkół Chemicznych i Przemysłu Spożywczego w Lublinie, Zespołu Szkół Nr 3 im. Bogdana Chełmickiego w Rypinie, Zespołu Szkół Nr 3 im. Stanisława Staszica we Włoszczowie, Zespołu Szkół Nr 2 im. Stanisława Staszica w Szamotułach, Technikum w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Iwoniczu-Zdroju, Zespołu Szkół Zawodowych Nr 4 im. Adama Chętnika w Ostrołęce orazZespołu Szkół nr 4 w Suwałkach.

Wszystkie etapy Olimpiady oceniała komisja w składzie:

– dr hab. inż. Fabian Dajnowiec, UWM Olsztyn – Przewodniczący,

– dr inż. Maria Czerniewicz, UWM Olsztyn Wydział Nauki o Żywności,

– dr hab. Jarosław Kowalik, prof. UWM Olsztyn Wydział Nauki o Żywności,

– dr hab. inż. Justyna Żulewska, prof. UWM Olsztyn Wydział Nauki o Żywności,

– dr inż. Jan Rybka, Instytut Innowacji Przemysłu Mleczarskiego w Mrągowie.

Wszyscy laureaci i finaliści wywalczyli zwolnienie z części pisemnej egzaminu w zawodach: technik technologii żywności oraz technik przetwórstwa mleczarskiego z wynikiem 100%. Ponadto prof. UWM dr hab. Jarosław Kowalik wręczył 10 laureatom  indeksy na Wydział Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko -Mazurskiego. Wszyscy laureaci Olimpiady otrzymali również cenne nagrody: zwycięzca  – laptop, natomiast pozostali laureaci – tablety.

W kategorii indywidualnej I miejsce zajęła Kinga Koza z Zespołu Szkół Ponadpodstawowych nr 2 Rolnicze Centrum Kształcenia Zawodowego w Łowiczu, II miejsce – Bugajniak Anna z Zespołu Szkół Nr 3 im. Stanisława Staszica we Włoszczowie, III miejsce – Bury Anna  z Zespołu Szkół Ponadpodstawowych nr 2 Rolnicze Centrum Kształcenia Zawodowego w Łowiczu.

Naszą szkołę  reprezentowały uczennice Technikum Zawodowego – technik technologii żywności: Magdalena Maślanka z kl. IV, która uplasowała się na 7. miejscu, uzyskując tytuł laureatki olimpiady, Roksana Rzetelska z kl. III – tytuł finalistki, Kalina Lasota z kl. IV – tytuł finalistki.

Do zmagań konkursowych stanęły drużyny z całej Polski, m. in. z: Torunia, Łowicza, Iwonicza Zdroju, Suwałk, Rypina i Bydgoszczy, Szamotuł, Włoszczowy, Lublina, Ostrołęki, Wysokiego Mazowieckiego i Kutna. W klasyfikacji drużynowej najwięcej punktów zdobyła grupa Zespołu Szkół Ponadpodstawowych nr 2 Rolnicze Centrum Kształcenia Zawodowego w Łowiczu, na II miejscu znalazła się  drużyna Zespołu Szkół Nr 3 im. Stanisława Staszica we Włoszczowie, zaś na miejscu III drużyna zZespołu Szkół Nr 3 im. Bogdana Chełmickiego w Rypinie. Drużyna, która uplasowała się na pierwszym miejscu, otrzymała puchar od Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, ponadto wszystkie trzy reprezentacje otrzymały puchary ufundowane przez Krajowy Związek Spółdzielni Mleczarskich Związek Rewizyjny w  Warszawie. Drużyna z naszej szkoły zajęła wysokie 5. miejsce.

Uroczyste zakończenie trzydniowej Olimpiady odbyło się w piątek późnym popołudniem. Uroczystość zaszczycili swoją obecnością:

  • Waldemar Broś – Prezes Krajowego Związku Spółdzielni Mleczarskich – Związek Rewizyjny w Warszawie,
  • Daniel Kowalik – Starosta Kutnowski,
  • Tadeusz Proczek – Prezes Krajowego Stowarzyszenia Mleczarzy,
  • Iwona Grzybowska – Prezes Zarządu Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Łowiczu,
  • Tomasz Frąsiak – Prezes Zarządu „ZORINA” Sp. z o.o.,
  • Ryszard Świątkowski – Prezes Spółdzielni Mleczarskiej w Krośniewicach wraz z małżonką,
  • Ireneusz Olszewski – Polska Rolna – Nowy Przegląd Mleczarski,
  • Tomasza Ślęzak – redaktor, korespondent Tygodnika Poradnik Rolniczy,
  • Anna Garczewska-Murzyn- redaktor merytoryczna Przeglądu Mleczarskiego,
  • Andrzej Wiśniewski – przedstawiciel firmy GoodMills  Polska Sp. z o.o. Młyn Kutno,
  • Wioletta Ladorudzka- firma Weronika Ladorudzka „Zuzia” Kwiaciarnia Kutno.


W czasie uroczystego finału Pani Dyrektor Joanna Zielińska gratulowała uczestnikom Olimpiady pasji uczenia się zawodu i dziękowała nauczycielom za jej rozbudzanie.

Warto nadmienić, że Olimpiada Wiedzy o Mleku i Mleczarstwie oznacza nie tylko olimpijskie zmagania. Uczniowie i ich opiekunowie mieli okazję uczestniczyć w wycieczce szkoleniowej  do Zakładu Mleczarskiego ZORINA w Kutnie, zwiedzić Pałac Saski, poznać zastosowanie mleka i jego przetworów w miksologii a także wysłuchać ciekawego wykładu: Mleczna rafineria, czyli frakcjonowanie składników mlekaprzedstawionego przez dr hab. inż. Justynę Żulewską, prof. UWM. Wydarzenie takie jest także dobrą okazją dla nauczycieli do wymiany doświadczeń zawodowych, a dla młodzieży do osobistego rozwoju i nawiązania nowych znajomości.

Organizatorem XLVI Olimpiady Wiedzy o Mleku i Mleczarstwie był Krajowy Związek Spółdzielni Mleczarskich – Związek Rewizyjny w Warszawie. Patronat merytoryczny sprawował Wydział Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego. Współorganizatorem był Zespół Szkół Zawodowych Nr 2 im dr. A. Troczewskiego w Kutnie.

Olimpiada była finansowana ze środków Funduszu Promocji Mleka.

            Nagrodzenie uczestników było możliwe dzięki hojności licznych sponsorów. Głównym „mecenasem” był Fundusz Promocji Mleka. Dużą pomocwykazały firmyi instytucje współpracujące ze szkołą i nie tylko:
Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Łowiczu, Zakład Mleczarski w Kutnie Zorina sp. z o.o.,Animex Kutno sp. z o.o., Vandemoortele Kutno, Hotel Restauracja Rondo, LOOS CENTRUM Sp.z o.o. Kotły Przemysłowe,Tygodnik Poradnik Rolniczy, „Zuzia” Weronika Ladorudzka Kwiaciarnia, MPC – Sklep komputerowy Kutno, Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Radomsku,P.W. Agro-Milk J. Pałatyński w Pleckiej Dąbrowie,Firma TRADEOFFICEPawełKlekowicki, GoodMills Polska Sp. z o.o. Młyn Kutno,Hurt-Pap Eksport Import Paweł Lewandowski sp. j., Dariusz Kosiorek Poznańska Akademia Barmanów w Poznaniu, Ozdowski T.D.J. Zakład piekarniczo – cukierniczy sp. j., Ustronianka Sp. z o.o., Polfarmex SA,Konrad Good Food Janusz Baron,Przedsiębiorstwo Produkcyjno-Handlowe s.c. Leszek Stępniewski, Krystyna Czekalska, Radosław Czekalski, „Markus” Przedsiębiorstwo Handlowo-Usługowe Marek Kurnatowski,Diwi – Bis Hurtownia art. spożywczych KutnoMalina 44.

Patronat honorowy nad wydarzeniem objęli: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi,
Starosta Kutnowski  i Prezydent Miasta Kutno.

Dodaj komentarz