Technik technologii żywności to zawód, dzięki któremu poznasz tajniki produkcji artykułów spożywczych, dowiesz się jak planować, organizować oraz nadzorować proces ich wytwarzania. Zdobędziesz niezbędną wiedzę z zakresu oceny jakościowej wyrobów, sporządzania nowych receptur oraz modyfikowania już istniejących zgodnie z nowoczesnymi trendami żywienia i produkcji żywności.W szkole kształcącej w zawodzie technik technologii żywności zdobędziesz umiejętności niezbędne do:
- planowania i prowadzenia procesów produkcji żywności
- kontroli jakości i bezpieczeństwa żywności
- prowadzenia badań laboratoryjnych żywności.
Czekają na Ciebie atrakcyjne miejsca pracy:
- laboratoria badające jakość żywności
- przedsiębiorstwa zajmujące się przetwórstwem i produkcją wyrobów spożywczych
- centra dystrybucyjne i logistyczne produktów spożywczych.
Przekazując uczniom technikum wiedzę fachową z zakresu technologii żywności, równolegle przygotowujemy ich do poszukiwania i podjęcia pracy zawodowej z kraju i na terenie państw Unii Europejskiej.