TECHNIK TECHNOLOGII ŻYWNOŚCI

Technik technologii żywności to zawód, dzięki któremu poznasz tajniki produkcji artykułów spożywczych, dowiesz się jak planować, organizować oraz nadzorować proces ich wytwarzania. Zdobędziesz niezbędną wiedzę z zakresu oceny jakościowej wyrobów, sporządzania nowych receptur oraz modyfikowania już istniejących zgodnie z nowoczesnymi trendami żywienia i produkcji żywności.W szkole kształcącej w zawodzie technik technologii żywności zdobędziesz umiejętności niezbędne do:

  • planowania i prowadzenia procesów produkcji żywności
  • kontroli jakości i bezpieczeństwa żywności
  • prowadzenia badań laboratoryjnych żywności.

Czekają na Ciebie atrakcyjne miejsca pracy:

  • laboratoria badające jakość żywności
  • przedsiębiorstwa zajmujące się przetwórstwem i produkcją wyrobów spożywczych
  • centra dystrybucyjne i logistyczne produktów spożywczych.

 

 
Przekazując uczniom technikum wiedzę fachową z zakresu technologii żywności, równolegle przygotowujemy ich do poszukiwania i podjęcia pracy zawodowej z kraju i na terenie państw Unii Europejskiej.